Azwan Agro Enterprise SA 0176145-P

Azwan Agro Enterprise SA 0176145-P

Wednesday, March 7, 2012

Pembinaan dah bermula (part 2)




cth reban puyuh penelur





pergh..sarat van sampai senget.




kayu2 1/2 x 1 inci yg belum ketam(5344 kaki)





Assalammualaikum.....




Lama sungguh nak masuk part two nih..hehe....sebenarnya bangsal/reban puyuh yg baru dah pon siap hampir 3 minggu yg lalu...tetapi...reban bertingkat/ reban utk puyuh penelur belum siap satu pun. yg ada cuma sample reban yg saya buat sebelum ni. asalnya saya bercadang nk upah saje dgn kontrak yg buat bangsal tu, tu yg tunggu dia siapkan bangsal dulu baru pikir nk wat reban telurr




Last2 bila dah siap...tgk2 budget pon dah terlebih....kononnya nk beli reban telur yg ready made yg dibuat dari besi galvanized pon x tercapai. sebabnya kilang tersebut x dpt nk buat reban telur utk puyuh sementara ni, depa dok fokus pada reban ayam dulu. kire bz la ni...kalo boleh pon mungkin lagi 3-4 bulan.....saya pon mmg x bley nk tunggu lame. maklum sajela..loan pon dah start bayar....reban x operate lagi...camne nak bayar nanti.




Jadi cara yg terbaik skrg ni ialah buat reban telur sendiri menggunakan kayu dan jaring dawai. kos mmg sgt murah berbanding beli yg dah siap. cuma kalo upah orang, kos lebih sikit tapi still lagi murah dari beli.




Kayu pon dah beli dgn harga yg saya rase antara termurahlah...tapi kayu bukanla dari gred terbaik...nk save budget kononnya....cuma skrg ni masalah nk buat...kalo sorang2 buat tah bila bole siap agaknya.....saya bercadang nk buat 167 unit reban puyuh telur semuanya. setiap satu berukuran 4 kaki x 1 kaki x 8 inci. buat reban reban ni mmg akan ambik masa, jadi saya target bole siapkan 5 unit satu hari.(secara teorila) tapi tadi pon baru start potong kayu....sebiji reban pon x siap lagi,,,hehe




Oopss.. tu belum habis citer bab kayu... sebelum ni saya ade order kayu 1/2 x 1 inci untuk dibuat dinding reban telur. mmg saya katakan pada toke tu saya nk yg telah diketam sbb ianya lebih kemas, tiada lebihan2 kayu kecil di tepi2 yg bole menyebabkan selumbar. jadi puyuh pon akan lebih selamat. tah camne sehari sebelum delivery toke tu call saya dan bagitau kayu tersebut x boleh diketam sebab ianya akan patah dua. so dgn anggapan kayu yg x diketam pon lebih kurang sama saja dgn yg diketam, saya pon kata dgn dia ok..saya bole terima. malangnya bila dah dapt, tgk2 kayu tu mmg agak kasar dan penuh dgn serpihan2 kecil di tepinya.



Pening jap kepala, mengapala saya bole terima kayu tu tanpa cek dulu....hmm..sudahnya saya terpaksa carik jalan utk menghantar kayu2 tersebut untuk diketam. enam tempat/kilang kayu saya pergi...baru jumpa yg sesuai dari segi kosnya...bayangkan ade kilang seblum ni yg mintak harga 25 sen sekaki untuk upah ketam saja! walhal kayu tu pon saya beli x sampai 20 sen sekaki. lepas tawar2 dptla 15 sen....itupon setelah darab dgn lebih 5 ribu kaki kayu yg perlu diketam saya masih perlu membayar kira2 rm 800.00. fuhh...rugi lagi...las2t dpt jugak carik kilang yg bagi harga terbaik kira2 0.05 sen sekaki utk upah ketam...kira okla....bolela bernafas sket.




So saya pon xde pilihan lain terpaksa mengisi kayu2 tersebut ke dlm van utk dihantar ke kilang. Ambil mase berjam jugakla nk mengisi kayu2 tersebut ke dlm van.mane taknya , mula2 kayu tersebut perlu diikat seberkas2...kemudian baru diisi dlm van. dahla tayar van asyik sangkut je dekat body. maklumla tayar besar body kecik....jahanam.... sebelum saya hantar kayu di kilang ni, mmg saya dah jumpa tokeynya dan tanya samada kayu tersebut boleh diketam, tokey dia jawab boleh.. serupa dengan contoh yg saya bawa...saya suruh test dulu, dia kata x payah...




ok, so saya pon dgn bantuan bangla2 di kilang tu selepas selesai turunkan kayu, terus saya pulang. dlm hati kata, setel masalah....tiba2 esoknya tokey kilang call saya kata, bos...u punya kayu x boleh ketamla...bnyk lembik2..patah, masuk mesin pon sangkut... aisehhh, mmg nayala...dahla nk menghantar kayu tu satu hal, nak amik balik, tapi x dpt nk ketam pulak...haduii....bukan sikit kayu tu.. 5344 kaki!



nak xnak terpaksala saya ambil balik kayu2 tersebut....xde pilihan, samada saya jual ataupun ketam secara manual(guna ketam letrik)....jadi inilah last option saya, terpaksala diketam guna tangan.. mmg lambat...hmm ini patut jadi pengajaran buat saya.next time, nk beli apa2 brg, cek dulu betul2...kalo tidak...bila dah sampai brg, tgk2 x sesuai dgn spec yg kita nak..melambatkan kerja dan membuang masa...


bersambung...
















































































































No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails