Azwan Agro Enterprise SA 0176145-P

Azwan Agro Enterprise SA 0176145-P

Sunday, December 18, 2011

Pembinaan dah bermula...
Kesan tayar backhoe..dah jadi mcm longkang kecil pulak.


tanah yg telah diratakan. tunggul kayu yg masih belum berjaya dikorek.

Backhoe sedang mengorek kolam septik

Backhoe sedang memasuki kawasan reban
Backhoe sedang bersiap sedia

Tapak reban baru. baru sempat dimesin sebahagian rumputnya.

Reban lama, di belakang tu tapak cadangan utk reban baru.

Ok, mcm yg saya bagitau dulu...saya mmg dah lame bercadang nak tambah kapasiti ternakan puyuh saya...cuma sekarang ni baru ada rezeki.. jadi pada hari sabtu yg lepas, Wak Din (kontraktor yg diimport khas dari kepulauan Jawa) telah dtg bersama2 backhoe utk meratakan kawasan yg akan dibina reban baru.


Sekitar jam 11 pagi backhoe mula masuk ke kawasan....Pilot backhoe menyatakan kerisauan beliau memandangkan keadaan tanah yg lembut akan menyukarkan kerja....dan seperti yg dijangka mmg itulah yang terjadi...tanah yg ingin diratakan sebaliknya bukan bertambah rata, tetapi menjadi lekuk dan berlopak akibat tekanan berat backhoe tersebut.


Ada beberapa batang pokok kecil dan 2 tunggul yg agak besar perlu dicabut...selain meratakan tanah dan juga menggali lubang utk tangki septik berukuran 5x5x20 kaki. Ketika jam menunjukkan pukul 12.30 tghari saya pun meninggalkan kawasan reban dan mengamanahkan Wak Din untuk memantau kerja2 tersebut di samping menunggu barang2 binaan seperti kayu, pasir dan besi y tiba. Agak kecewa sikit bila saya tiba jam 2 ptg kemudian kerja2 meratakan masih x banyak perkembangan. . bahkan 2 batang tunggul tersebut pon belum lagi dicabut...Wak Din pun berbisik kpd saya mengatakan yg pilot backhoe kali ni agak lembap kerjanya.... x spt pilot yg dulu yg lebih cepat...Apapun saya tinggalkan kawasan reban sekali lagi dan dtg semula kira2 jam 6 ptg utk memberipuyuh makan...lubang utk tangki septik akhirnya siap digali, tanah juga telah diratakan walaupun dlm keadaan becak dan agak lembap...cuma yg agak terkilan, sebatang tunggul lagi masih tidak berjaya dikorek keluar.. backohoe dengan pilot beserta Wak Din pon dah x nampak btg hidung...apapun tgk hari isnin nanti...apa agaknya idea Wak Din utk korek keluar tunggul tersebut....
bersambung...No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails